1015

Portret van Abraham Caland

Ovaal portret van Abraham Caland, geboren te Westkapelle 22 maart 1789 en overleden op Arnestein bij Middelburg op 11 april 1869. Van 1825 tot 1837 werkte hij als ingenieur bij de Rijkswaterstaat in Zierikzee en woonde aan de Oude Haven 51 (A 416). In 1837 werd hij hoofdingenieur van de Waterstaat in het district Zeeland. De polimentvergulde lijst is voorzien van een strik.

2233

Gedenkplaat Johan de Huybert (1652-1701)

Messing gedenkplaat met een gegraveerde tekst: DE HEER IAN DE HUYBERT HEERE VAN EVERSWEERT EN NOORTGOUWE ETc. LUYTENANT GENERAEL VAN DE RUYTERYE OBIIT 6 APRIL 1701. De Huybert werd begraven in de kerk van Burgh en het plaatje werd aan zijn kist bevestigd. Er staat ‘Ian’ op gegraveerd, waarmee Johan wordt bedoeld. Johan de Huybert was een telg uit de roemruchte familie De Huybert. Zijn voorouders behoorden in de zestiende eeuw tot de meest vooraanstaande Zierikzeese reders en kooplieden. Zijn vader was raadpensionaris Pieter de Huybert, die in 1671 opdracht gaf tot de bouw van een nieuwe kerk in Burgh.

1747

Schaal van Chinees kraakporselein

Schaal met gegolfde rand van Chinees kraakporselein met een monochroom decor van een nachtegaal in een landschap met bloemen. Het Chinees kraakporselein uit de 17e eeuw werd vervaardigd voor de Europese markt. De binnen- en bovenranden zijn versierd met bloemmotieven in cartouches. In de gegolfde rand zit een barstje. De schaal is gemaakt tijdens de regeerperiode van keizer Wanli (1572-1620).

5896

Merk- of letterlap J.V.D.B. 17.4.1935

Letterlap van Jannetje van den Berge, toen zij 8 jaar oud was en leerlinge van school B, de openbare lagere school aan de Nieuwe Bogerdstraat. De letterlap is gemaakt met rode enkele borduurdraad in hele kruissteek.

705

Model hoogaars

Spantmodel van een hoogaars met spriettuig, de ARM 3 (Arnemuiden). De hoogaars is een overnaads gebouwd platboom vissersvaartuig. Dit type vaartuig werkt gebruikt voor de garnalenvisserij in de zeegaten en de visserij op de binnenwateren in Zuid-Holland en België, maar ook voor de oester- en mosselteelt. Er zijn verschillende typen, zoals de Arnemuidse, de Kinderdijkse, de Thoolse en de Zeeuws-Vlaamse hoogaars. De zeilen zijn met meekrap gekleurd.

14

Bolle kan

Bolle kan van steengoed met zoutglazuur en engobe. De kan heeft een hoge schouder die overgaat in de hals met kraagrand, een rib op hals en buik en een verticaal lintoor. De standring is aangeknepen. Type s2-kan-54. De kan is gevonden in 1876 bij het schoonmaken of uitdiepen van de welput aan de Fonteine in Zierikzee.